Węglan sodu w przemyśle spożywczym
Podczas analizy składu poszczególnych produktów spożywczych można natknąć się na pewną substancję e500 konserwant, zwany węglanem sodu lub również sodą kalcynową. Jest to biały, mikroskopijny proszek, który dobrze rozpuszcza się w wodzie. Nie ma on zapachu lecz łatwo rozpoznać go po smaku, który jest alkaliczny.
Ciekawostką jest, iż węglan sodu naturalnie występuje w przyrodzie w jeziorach sodowych w Afryce oraz w części Ameryki. W przemyśle spożywczym soda kalcytowa wykorzystywana jest głównie jako substancja spulchniająca, jednak używana jest także jako regulator kwasowości. Na węglan sodu można napotkać się w substancjach i produktach takich jak: mleko w proszku, mleko zagęszczone, masło, śmietana, proszek do pieczenia czy też lody, a nawet jedzenie dla dzieci. Jego zastosowanie w ostatniej materii świadczy o tym, iż jest on substancją nieszkodliwą, gdyż dopuszcza się jego spożywanie przez dzieci. Nie należy więc obawiać się jego obecności w składach artykułów spożywczych jednak warto pamiętać, że i w tym przypadku warto zachować umiar przy spożywaniu produktów z konserwantem E500.
Najnowsze komentarze